Sabtu, 22 Mei 2010

Anak-Anak & makananBau makanan buka selera anak

RAMAI ibu bapa berasakan oleh kerana anak-anak mereka sudah cukup 'besar' untuk ke sekolah, mereka juga telah cukup matang untuk memilih makanan sendiri. Anak-anak yang bersekolah berada dalam peringkat umur yang mudah dipengaruhi. Mereka meluangkan lebih banyak masa bersama rakan dan terlibat dalam aktiviti kokurikulum.

Televisyen dan komputer menjadi teman setia apabila mereka pulang ke rumah. Besar kemungkinan itulah sumber utama yang mempengaruhi mereka, bukan orang yang paling penting dalam hidup pada masa itu - iaitu anda.

Namun demikian, anak anda masih boleh menjadikan anda sebagai teladan. Gunakan kelebihan ini untuk mengajar mereka di rumah tentang kebaikan dan khasiat pemakanan, tabiat makan yang sihat, dan aktiviti fizikal. Dengan berbuat demikian, anda mempengaruhi pilihan makanan mereka apabila berada di luar. Lebih penting lagi, anda juga mempengaruhi pilihan makanan mereka pada masa hadapan.

Anda boleh memperkasakan anak-anak untuk membuat pilihan yang bijak dalam soal makanan dengan:

1. Memperkasakan diri anda

Dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan atau doktor keluarga bagi memperkasakan diri anda dengan pengetahuan mengenai asas pemakanan yang sihat dan cara terbaik untuk memberi anak anda makan. Anda juga boleh membaca tentang pemakanan yang sihat untuk melengkapkan diri dengan maklumat yang betul. Anda akan lebih berkeupayaan untuk mengajar dan memperkasakan anak-anak apabila anda sendiri yakin dengan pengetahuan yang diperolehi.

2. Menjadi suri teladan

Oleh kerana anak anda mudah terpengaruh, anda perlu berusaha untuk menjadi contoh yang baik dalam soal pemakanan dan cara hidup yang sihat. Ini termasuk mengamalkan tabiat makan yang baik, gaya hidup aktif dan menjaga kebersihan diri. Sebagai contoh, apabila anda makan sayur, pastikan anda tidak lupa untuk memberitahunya betapa lazat dan sihatnya sayur yang anda makan. Besar kemungkinan anak anda akan mengikut jejak anda dan mula makan sayur.

3. Mulakan dari kecil

Anda perlu menyemai tabiat makan yang sihat dalam diri anak anda sejak mereka kecil. Mulakan dengan sesuatu yang mudah, tetapi penting. Sebagai contoh, pastikan dia mengambil sarapan setiap pagi sebelum pergi ke sekolah. Anda juga boleh menyediakan makanan dengan cara yang sihat supaya dia boleh mengamalkan tabiat makan yang sihat sejak kecil. Atau, anda boleh menjelaskan kepadanya tentang pentingnya makanan dan snek. Beritahu bahawa makanan harian akan memanfaatkan kesihatan dan akan membolehkannya membesar dan menjadi seorang budak yang kuat dan pintar. Ini akan meningkatkan kemungkinan anak untuk mengamalkan tabiat makan yang sihat dan membuat pilihan makanan yang bijak bukan sahaja di sekolah, tetapi juga sepanjang hayatnya.

4. Jangan putus asa.

Salah satu cara penting untuk menyemai pengetahuan tentang pemakanan yang baik adalah dengan bersabar. Jangan putus asa jika anak anda masih tidak mahu makan sayuran walaupun sudah lima kali diminta. Bersabarlah dan terus mencuba lagi.

Petua berikut sedikit sebanyak dapat menjadikan pembelajaran tentang pemakanan lebih menyeronokkan.

 • Berbelanja bersama
 • Ini adalah peluang baik untuk mendidik anak tentang makanan mentah, seperti sayur-sayuran, supaya dia dapat mengenal bau dan teksturnya.

 • Masak bersama
 • Sebagai permulaan, anda boleh menyediakan sarapan bersama anak pada hujung minggu.

 • Makan bersama
 • Galakkan keluarga anda untuk makan bersama setiap hari.

 • Bermain bersama
 • Bermain dengan anak adalah cara yang baik untuk anda sekeluarga melakukan aktiviti fizikal.

 • Berkomunikasi bersama
 • Sentiasa luangkan masa untuk berbual dan mendengar rintihan atau luahan hati anak anda.

  Ketahui lebih lanjut tentang cara membesarkan anak-anak sihat untuk negara lebih sihat menerusi pelbagai bahan dan aktiviti pendidikan Bulan Pemakanan Sihat Malaysia 2010 (NMM '10) yang dimuatkan dalam laman web www.nutriweb.org.my. Dan sertai Karnival NMM '10 yang menyeronokkan di Pusat Pameran Mid Valley pada 15 & 16 Mei 2010, dari 10 pagi!

  1 ulasan: