Jumaat, 24 Mei 2013

Uhei cabaran kerohanian sukan prestasi tinggi

Alhamdulillah. Syukur kepadaNya.

Unit Hal Ehwal Islam (UHEI) cawangan pentadbiran & sumber manusia MSN sudah kembali lengkap setelah kemasukan Ustaz Arfan Hosnani ( s27) menggantikan al-fadhil ustaz Dahlan BinTukimin yang sudah berkerjaya sebagai guru Jqaf di Batu Pahat dan juga kemasukan Sdr Zulhafzi M.Isa sebagai kerani dakwah (s17) selain ustazah Hidayah Neemat dan En Azhar sain. Kini UHEI sudah memiliki 5 kakitangannya wajar sekali tegar bersiaga dalam memenuhi keperluan pembentukan warga sukan khasnya atlet negara.

Usai mengira tabungan surau Casa 2
Selain menjayakan program keagamaan bersifat rutin seperti hari kebesaran islam, aktiviti surau,kultum dan ceramah. Uhei ingin bersama cawangan lain di msn menjayakan kem-kem atlet negara dalam 3 peringkat samada elit,pelapis mahupun paralimpik. Kita memiliki modul kerohanian tersendiri yang boleh mengisi slot 2 jam untuk 5 hari. Ini terbukti apabila MSNT sudah 4 tahun sudi menjemput wakil uhei untuk menjayakan persiapan atlet negeri menghadapi SUKMA sehingga menggapai juara hampir kali yang ke 4. 
 
Semoga hasrat kerohanian dicanai dan kilauan emas digapai mampu direalisasikan segera. Isu integriti yang diutarakan oleh YB Khairi Jamaluddin Menteri Belia Sukan yang baru wajar bahkan menepati masa. Di saat mutu sukan negara kian muram dengan kekalahan sukan badminton dalam Piala Sudirman  dan jua isu bookie dalam dunia bola sepak malaysia.

Kenyataan YBKJ dialu-alukan. Idea bernas anda amat dihargai oleh warga sukan.

Maka isu pembangunan atlet tidak dapat dipisahkan dengan aspek kerohanian. Uhei mencadangkan agar isu kerohanian diserapkan dalam modul pembangunan semua persatuan sukan kebangsaan. Jika uhei belum mampu sekurangnya uhei menjadi orang tengah dalam membawa masuk pensyarah kerohanian yang berwibawa dalam mentarbiyyah atlet negara kita..Kita akan mengenalpasti yang berjiwa sukan memahami sukan untuk masuk menjayakan sukan negara.

Inilah masa dan ketikanya..jika tidak sekarang bila lagi ?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan